Pojam capsule wardrobe bi se slobodno mogao prevesti kao minimalistički ormar. Termin je 1970-ih uvela Susie Faux, vlasnica londonskog modnog butika Wardrobe. U idealnom slučaju, takav ormar trebao bi sadržavati oko 37 komada koji se mogu slobodno kombinirati jedni s drugima. Ovaj popis uključuje svu odjeću, obuću i dodatke.

 Prednosti "capsule" garderobe

  • U pravoj odjeći osjećat ćeš se ugodno i samouvjereno tijekom cijelog dana.
  • Ujutro ćeš uštedjeti dosta vremena, jer ne moraš razmišljati što ti pristaje, a što ne.
  • Tvoj ormar bit će potpuno univerzalan pa ćeš dobiti bezbroj originalnih kombinacija.kabaty

Osnovni elementi svakog "capsule" ormara

Bezvremenska jakna ili kaput

Idealan izbor je bež trench kaput, traper jakna ili kožna jakna. Ove gornje dijelove možeš nositi od proljeća do jeseni, a izvrsni su i za svečane i ležerne odjevne kombinacije. Za zimu odaberi dugi prošiveni kaput ili kraći vuneni.

Prikazati više

Kvalitetna bijela košulja

Bijele košulje ne nose se samo u ured. Ljeti je možeš nositi raskopčanu preko crop topa ili u oversized veličini sa sportskim hlačama. Nabavi košulju u neutralnim bojama poput bijele, crne, tamnoplave, bež ili smeđe, lakše ćeš je kombinirati.

Pamučna majica

Baza je opet siva, bež ili crna pamučna majica, ili bijela majica s tamnoplavim prugama. Odaberi prozračne i hipoalergene materijale kao što su organski pamuk, lan ili njihovu kombinaciju.

 Univerzalni sako ili blazer

Zimi možeš odjenuti crni blazer na džemper s ovratnikom, a ljeti ga nabaciti preko haljine. Ako ne voliš crnu, odaberi karirani sako u smeđim i bež nijansama.

Prikazati više

Traperice sjajnog kroja

Odaberi traperice kroja prema tvojim željama - uske, široke, ravne ili traperice u zvono. Važno je da ti savršeno pristaju. Baza je plava, crna ili siva boja.

Prikazati više

Hlače od tkanine

Još jedan univerzalni komad koji možeš koristiti u uredu, za intervju ili ispite su klasične crne hlače. Možeš ih odjenuti uz praktički sve, od jednobojnih majica do šarenih bluza s uzorkom.

Ne samo mala crna haljina

Ne smiješ zaboraviti crnu haljinu u kapsula ormaru koju možeš odjenuti na svečani događaj u kombinaciji s štiklama. Za svakodnevno nošenje samo uzmi tenisice i traper jaknu i izađi na kavu s prijateljicom. Što se tiče kroja i duljine haljine, odaberi ono u čemu se najbolje osjećaš.

Kožne gležnjače

Kožne gležnjače odličan su izbor ne samo za zimu, već i u jesen i proljeće. Odaberi praktičan patent zatvarač i visinu potpetice prema svojim željama.

Prikazati više

Večernje štikle

Društveni događaji kao što su vjenčanja, balovi ili svečane zabave zahtijevaju cipele s petom. Dodaj u svoj ormar klasične crne, bež ili tamnocrvene štikle. Kod kožnih se usredotoči na pravilnu njegu.

Topli pleteni džemper

Duži mekani kardigan grijat će te zimi, a u proljeće će zamijeniti tvoju jaknu. Obrati pažnju na izbor materijala – odaberi vunu koja propušta zrak.

Udobne tenisice

Posegni za bijelim tenisicama, bezvremenskim klasikom sa kojim nikada nećeš pogriješiti.

Prikazati više

Dodaci: torbica, šal, kapa, naočale

Ni u jednom ormaru ne smiju nedostajati dodaci koji će tvoj outfit upotpuniti do apsolutnog savršenstva. Što se torbica tiče, nikako ne smiješ propustiti klasičnu pismo torbicu i torbicu za svakodnevno nošenje.

cerne saty

Kako sastaviti "capsule" ormar

1. Pregledaj svoju trenutnu garderobu

Čar kapsula garderobe je u tome što točno znate što ćete u njoj pronaći. Pregledaj sadržaj svog ormarića i pozdravi se s komadima koje ne nosiš. Ne moraš odmah baciti odjeću, daj je prijateljima ili osobama kojima je to potrebno.

2. Idi u kupovinu

Sada znaš kakvu odjeću imaš kod kuće i kakva ti garderoba nedostaje da upotpuniš kapsulu. To trebaš kupiti. Pokušaj sve što te zanima dodati na listu želja zahvaljujući kojoj ćeš sve proizvode lijepo vidjeti na jednoj stranici.

3. Odaberi prigušene i neutralne boje

Bijela, siva, crna, bež, kaki ili smeđa čine osnovnu paletu boja svakog "capsule" ormara. Ove boje nikada neće izaći iz mode. Ako se ne želiš odreći omiljenih lila ili drugih pastelnih boja, nabavi komad ili dva. To je tvoja garderoba i ti joj postavljaš pravila.

4. Investiraj u kvalitetne komade

Često ćeš nositi odjeću iz svoje kapsule ormara pa se isplati ulagati u nju. Usredotoči se na kvalitetne materijale kao što su pamuk, lan, svila, kašmir, koža ili alpaka. Jasno smo ti ih predstavili u vodiču za materijale. Na kraju će te njihova kupnja doći jeftinije nego da češće kupuješ povoljnije komade.