Natrag

4 ikonična komada u zapadnoj povijesti ženske mode

od GLAMI – 04. 03. 2024

S obzirom na nadolazeći Dan žena, zaroni u svijet vječne mode s pogledom na četiri ključna komada koji su oblikovali ženske ormare kroz protekla desetljeća. Govorimo o uvijek elegantnoj maloj crnoj haljini, usko krojenoj i moćnoj pencil suknji, prozračnim visokim hlačama širokog kroja i raskošnim svilenim bluzama koje mogu pretvoriti svaku odjevnu kombinaciju u izjavu. Od njihovih ikoničnih početaka do statusa must-have u tvom ormaru, ovi komadi kombiniraju svestranost i eleganciju.

kolaž komadi odjeće

Mala crna haljina

Predstavljena od strane Coco Chanel 1920-ih, mala crna haljina je vječni simbol elegancije, jednostavnosti i svestranosti. Njena sposobnost da se nosi i u običnim i u svečanim prigodama, zadržavajući pri tome izraženu ženstvenost, čini je neizostavnim dijelom ženskih ormara. Mala crna haljina utjelovljuje moderni osjećaj ženstvenosti koji cijeni i stil i praktičnost, čineći je moćnim odjevnim komadom za žene.

Savjeti za stiliziranje:

  • Ležerna kombinacija: Složi traper jaknu preko male crne haljine kako bi dodala opušteni, ležerni dojam. Odaberi bijele tenisice kako bi zadržala udobnost i beznaporan izgled. Dodaj jednostavnu kožnu torbicu na preklop i par naušnica s privjeskom za dodir elegancije.
  • Elegatna kombinacija: Podigni malu crnu haljinu s parom crnih ili boje kože štikli za klasičan, sofisticiran izgled. Dodaj utisak s pismo torbicom i nekim hrabrim naušnicama kako bi unijela malo glamura. Završi s krojenim sakoem, koji neće samo dodati eleganciju već će pružiti i toplinu za hladnije večeri. Delikatna narukvica ili ručni sat mogu dodati konačan dodir sofisticiranosti.

Prikazati više

Pencil suknja 

Popularizirana 1950-ih, usko krojena suknja simbolizira ženstvenu profesionalnost i sofisticiranost. Njena pripijena silueta, koja tijesno slijedi liniju nogu i ističe struk i bokove, postala je neizostavan dio ženske poslovne odjeće. Pencil suknja predstavlja spoj ženstvenosti i autoriteta, odražavajući evoluciju uloge žena u radnoj snazi i društvu.

Savjeti za stiliziranje:

  • Ležerna kombinacija: Upari usko krojenu suknju s mekom pamučnim majicom za opušten izgled. Dodaj tome par balerinki za udobnost i stil. Duga ogrlica može dodati fokus odjeći. Dovrši izgled kožnom jaknom, idealnom za hladniji dan ili prijelaz u večernje sate.
  • Elegatna kombinacija: Kombiniraj pencil suknju sa svilenom bluzom. Odaberi cipele u špic da produljiš noge i dodaš dojam formalnosti. Strukturirana ručna torba, naušnice sa perlama i tanki remen za stegnuti struk mogu dodatno podići tvoj izgled. Prilagođeni sako ili sofisticirani šal kao gornji sloj osigurat će da je odjevna kombinacija prikladna za svečanije prigode.

Prikazati više

Visoke hlače širokog kroja 

Visoke hlače širokog kroja, udobne i stilizirane, pojavile su se početkom 20. stoljeća. Početkom 20. stoljeća žene su rijetko nosile hlače, ali društvene promjene 1920-ih i 1930-ih godina dovele su do njihove prihvaćenosti. Ikone poput Marlene Dietrich i Katharine Hepburn popularizirale su ove hlače, nudeći oslobađajuću alternativu restriktivnom odijevanju. Stil, često povezan s pokretima za rodnu ravnopravnost, ostao je ključan u ormaru zbog udobnosti, svestranosti i elegancije.

Savjeti za stiliziranje:

  • Ležerna kombinacija: Kombiniraj ove hlače s pripijenom majicom ili ležernim prugastim topom. Dodaj par bijelih tenisica za izlazak. Platnena torba, jednostavan kožni remen i masivan ručni sat mogu održavati funkcionalnost dok ostaješ u trendu. Obuci pamučnu jaknu s džepovima za dodatni sloj koji govori o praktičnosti i stilu.
  • Elegatna kombinacija: Upari hlače s pripijenom bluzom ili elegantnim bodijem kako bi održala čiste i sofisticirane linije. Odaberi gležnjače s petom ili mokasinke za udobnost i stil. Dodaci poput strukturirane kožne torbe, tanke zlatne lančane ogrlice i par delikatnih naušnica mogu upotpuniti ansambl. Duga, krojena jakna ili sofisticirani trench coat osigurat će toplinu i eleganciju za svečanije prigode.

Prikazati više

Svilene bluze  

Svilena bluza, nekad luksuzan predmet i statusni simbol, donijela je eleganciju ženskoj modi. Postala je popularna krajem 19. i početkom 20. stoljeća, često ukrašena čipkom i vezom. Kako se moda mijenjala, mijenjala se i svilena bluza, krećući se od krojenih do opuštenih dizajna. Njena prilagodljivost čini je relevantnom, prelazeći od formalnog do ležernog odijevanja. Danas predstavlja moderni pristup ženstvenosti, balansirajući tradiciju i napredak, slično visokim hlačama širokog kroja.

Savjeti za stiliziranje:

  • Ležerna kombinacija: Nosi svilenu bluzu lagano puštenu preko tamnih skinny traperica, stvarajući kontrast između sofisticiranog gornjeg dijela i ležernog trapera. Obuci udobne mokasinke ili papuče, te nosi crossbody torbicu za opušten dan. Dodaj jednostavnu ogrlicu s privjeskom i niz narukvica kako bi poboljšala izgled. Lagan pleteni kardigan može poslužiti kao udoban i elegantan vrhunski sloj.
  • Elegatna kombinacija: Stavi svilenu bluzu u A-kroj ili plisiranu suknju visokog kroja za ženstven i elegantan izgled. Odaberi sandale s visokom petom ili salonke da dodaš visinu i gracioznost. Mala večernja pismo torbica, naušnice od bisera i sat nježnih boja ili set narukvica mogu dopuniti sofisticiranost izgledu. Završi stiliziranje s krojenim sakoom ili chic svilenim šalom za dodatni sloj elegancije.
 
Slični članci