Odaberi prema površini na kojoj ćeš trčati

Tenisice za trčanje po cesti možeš koristiti na asfaltu i na traci za trčanje.

Prikladne su za trčanje na ravnim i tvrdim površinama, kao što su nogostupi, ceste, staze za trčanje ili glatki zemljani putevi. Radije vježbaš iz udobnosti teretane? Isprobaj ih na traci za trčanje! Imaju glatki i dobro ljepljivi potplat gotovo bez uzorka, što ih čini laganim. Njihov potplat dobro apsorbira udarce te apsorbira sve udarce na tvrdim podlogama. Ove tenisice su prozračne i udobne, zbog čega ih mnogi od nas vole i kao obuću za svakodnevno hodanje. Zbog laganog dizajna ne preporučujemo ih nositi po terenu, a neke ni po mrazu ili kiši.

Na šumskim cestama možeš koristiti tenisice za terensko trčanje

Tenisice za terensko trčanje dizajnirane su za trčanje po zahtjevnijim terenima.Imaju deblji potplat, koji neutralizira neravnine na skliskim, nepravilnim površinama. Također pruža bolju stabilnost kako bi se spriječile ozljede. Zbog debljeg potplata i čvršćeg materijala tenisice za trčanje na stazi imaju veću težinu. Također su otpornije na oštećenja i prilično vodootporne (ovisno o vrsti).

Prikazati više

 

Naš savjet: Želiš li ostati suha čak i po kišnom ili snježnom vremenu? Potraži tenisice za trčanje s vodootpornom Gore-Tex tehnologijom.

 

Univerzalne tenisice za trčanje po cesti, ali i po asfaltu

Voliš mijenjati rute ili se ne želiš odreći mogućnosti trčanja na kombiniranoj ruti? Univerzalne tenisice za trčanje, koje se nazivaju i “od vrata do staze“, tu su za tebe. Uzorak potplata nije ni pregrub ni previše mekan, tako da ne bi smio ni kliziti niti te boljeti. Težina je srednja, nešto između terenskih tenisica i tenisica koje koristiš na asfaltu.

Tenisice za bosonoge (barefoot) simuliraju trčanje bez obuće

Glavna namjena ove obuće je zaštita trkača od prljavštine na površini i od ozljeda. Mnogi trkači voljeli su trčati bosi uglavnom zbog povećane učinkovitosti i zdravijih tehnika trčanja. Međutim, ako želiš isprobati bosonogo trčanje, trebaš početi samo s kratkim istezanjem. Naša stopala više nisu naviknuta na ovakvu „prirodu“.

Jastučići apsorbiraju udare o površinu

Tehnologije amortizacije smještene su u međupotplatu, bilo po cijeloj površini ili samo u stražnjem dijelu cipele. Stupanj amortizacije razlikuje se od vrste tenisica za trčanje. Obuća namijenjena za cestu pruža veći stupanj amortizacije, ali ćeš također pronaći razlike među, na primjer, obuće za trening i trkaće obuće. Najviši stupanj amortizacije nudi se u obući za treniranje koja je prikladna za početnike ili teže trkače.

Pace obuća predstavlja međufazu između obuće za treniranje i obuće za utrku. Nude nižu amortizaciju i učinkovitiji prijenos energije, ali zahtijevaju i bolju kontrolu tehnike trčanja. Stoga se preporučuju kao sljedeći korak za tvoj trening.

Tenisice za utrku su najlakša i stoga najbrža varijanta s najnižim stupnjem amortizacije.

Kako odabrati pravu veličinu obuće za trčanje?

Važno je odabrati veličinu tenisica za trčanje barem pola do jedne veličine veće od one koju inače nosiš. Noge će ti nateknuti dok trčiš i njihov volumen će se povećati. Najbolje bi bilo da isprobaš obuću u čarapama koje ćeš nositi za trčanje. Cipele bi ti trebale savršeno pristajati i ne smiju biti preuske ili labave.

Važno je pratiti veličine pojedinih proizvođača, jer se one mogu međusobno razlikovati. Stoga pogledaj tablicu veličina brendova koji te zanimaju i saznaj dimenzije za svoju veličinu. Također možeš izmjeriti duljinu stopala kako bi bila sigurna. Kako to učiniti kod kuće?

  1. Izmjeri se idealno navečer
  2. Nacrtaj bosu nogu na papir (idealno obje noge)
  3. Izmjeri duljinu od pete do najdužeg prsta
  4. Rezultatu dodaj jedan centimetar i u skladu s tim odaberite veličinu obuće

Je li cijena bitna?

Jeftinija obuća za trčanje može biti sasvim dovoljna, kao što ti ona skuplja možda neće odgovarati. Uvijek ovisi kakva su tvoja očekivanja i koji su ti parametri važni. Dostupne cipele za trčanje možeš pronaći do 300 HRK, ali ćeš pronaći veći izbor u rasponu cijena do 800 HRK. Ako patiš od određenog brenda i ekskluzivne kvalitete korištenih tehnologija, na tržištu ćeš pronaći i cipele iznad 1500 HRK.

Omiljeni brendovi

Nike tenisice za trčanje

adidas tenisice za trčanje

Salomon tenisice za trčanje

Asics tenisice za trčanje

Under Armour tenisice za trčanje

Mizuno tenisice za trčanje

On running tenisice za trčanje