Kako odrediti oblik Vašeg lica?

Vaše lice je vjerojatno jednog od sljedećih oblika: četvrtasto, okruglo, srcoliko ili ovalno. Izmjerite svoje lice na četiri mjesta. Zapišite vrijednosti. 

  •  Od jedne do druge jagodice. Mjerite ispod očiju, od najvišeg dijela jagodične kosti preko nosa do drugog. 
  • Izmjerite vilicu. Pronađite gdje počinje ispod Vašeg uha i izmjerite do kraja drugog, točno preko Vašeg lica.
  •  Izmjerite duljinu svog lica od mjesta gdje Vam kosa počinje rasti na čelu, preko nosa do brade.
  • Na kraju izmjerite širinu svog lica na najširem dijelu. To mogu biti čelo ili obrazi.

Usporedite izmjerene vrijednosti. U isto vrijeme, pogledajte se u ogledalo i pokušajte utvrditi jesu li Vaše crte poput čeljusti, brade ili čela više zaobljene ili uglate.

Ako imate približno jednaku širinu i duljinu lica, a pritom imate manje izražene kosti, imate okruglo lice. 

Ako imate izraženu čeljust ili čelo, imate četvrtasto lice.

Ovalno i srcoliko lice duže je nego široko. Ali ako imate oštro zaobljenu, suženu bradu i šire jagodice, vjerojatno imate srcoliko lice.

Rubovi pristaju okruglom licu

Vaše lice karakteriziraju obline i manje istaknute kosti. Birajte naočale koje optički izdužuju Vaše lice, odnosno one uglaste, ali možete se odlučiti i za avijatičarske ili tzv. Wayfarer naočale. Naprotiv, izbjegavajte okrugle oblike koji naglašavaju okrugli oblik Vašeg lica.

kulaty oblicej

 

Četvrtasta lica si mogu priuštiti okrugle oblike naočala

Ako je Vaše lice približno iste duljine i širine, a čelo, jagodice i linija čeljusti su manje-više također jednaki, vjerojatno imate četvrtasto lice. Možete si priuštiti okrugle oblike, ali i oversized naočale, mačkaste naočale ili “browline” naočale. Izbjegavajte pravokutne ili geometrijske naočale.

hranaty oblicej

 

Mačkaste naočale naglašavaju zavodljivost srcolikih lica

Lica u obliku srca karakterizira oštra i sužena brada te istaknutije jagodice. Pristajat će Vam naočale u obliku mačjih očiju ili obrva, a želite li eksperimentirati, isprobajte geometrijske naočale.

srdcový oblicej

 

S ovalnim licem možete birati

Ako imate duguljasto lice, bez istaknutih rubova u području čeljusti, brade ili čela, onda čestitamo! Vrlo je vjerojatno da će Vam odgovarati većina sunčanih naočala na tržištu, a Vaš izbor ograničen je samo Vašom maštom. Nema granica mašti i želji za eksperimentiranjem. 

ovalny oblicej

 

Naravno, neki trendovi nikad ne izlaze iz mode. I ove godine nose se mačkaste, avijatičarske ili oversized naočale. Želite li isprobati nešto novo ove godine, odlučite se za okvire u pastelnim ili bijelim bojama. Boje se nose i na lećama naočala, primjerice u blijedo plavoj, narančastoj ili žutoj ili u njihovim nijansama.

Koju god vrstu ili oblik odabrali, važno je uvijek zaštititi oči. Ne zaboravite svoje naočale, idealno bi bilo uvijek imati po jedan par u svakoj torbici koju redovito nosite sa sobom i nemojte se bojati investirati u njih.