U ovom vodiču pronaći ćeš informacije koje će ti pomoći da odabereš ne samo pravu veličinu, već i kroj grudnjaka prema tome koji stil tražiš ili kakvu odjeću nosiš.

5 znakova dobrog grudnjaka

  • Prednji dio grudnjaka pristaje uz tijelo i ne ističe se. Leđa ne "bježe" prema gore.
  • Donja žica je blizu prsa i njegovog opsega.
  • Naramenice se ne urezuju u kožu, ne padaju s ramena niti pružaju svu potporu.
  • Prsa pune košarice i ne prelijevaju se s prednje, donje ili bočne strane.
  • Grudnjak čvrsto stoji na mjestu, čak i kada podigneš ruke ili se nagneš naprijed.

Kako izmjeriti veličinu grudnjaka kod kuće

Trebat će ti mjerna traka ogledalo. Izmjeri se dok nosiš grudnjak bez umetaka (definitivno ne push-grudnjak).

Korak 1: Izmjeri veličinu pojasa

Omotaj mjernu traku oko prsa, gdje ti grudnjak stoji ispod grudi. Izdahni. Mjerna traka treba biti pripijena, ne previše zategnuta ili labava. Zaokruži rezultat na najbliži cijeli broj.

Korak 2: Izmjeri veličinu čašice

Omotaj mjernu traku oko najpunijeg dijela grudi na razini bradavica. Zaokruži rezultat na najbliži cijeli broj.

Korak 3: Pronađi svoju veličinu u tablici

Kao što svi znamo, veličina grudnjaka varira između različitih brendova. Zbog nedostatka standardizacije, B košarica jedne marke lako može biti C košarica druge. Imaš dvije mogućnosti da saznaš svoju veličinu ovisno o brendu. Jedan od njih je korištenje brojeva iz prvog i drugog koraka te izravno uspoređivanje s tablicom veličina brenda.

Drugi je izračunavanje svoje veličine korištenjem sljedeće formule. Recimo da su tvoje mjere pojasa 84 cm, a mjere košarice 101 cm. U prvoj tablici veličina možeš pročitati da, budući da su tvoje mjere pojasa 84 cm, veličina tvog pojasa će biti 75. Kako bi odredila veličinu tvoje košarice, oduzmi izračunatu veličinu pojasa od mjerenja grudi, dakle 101 - 84 = 26. U na drugoj tablici veličina, možeš vidjeti da 26 cm odgovara veličini košarice F. Stoga bi veličina tvog grudnjaka trebala biti 75F.

Upozorenje: Imaj na umu da se veličine mogu razlikovati od brenda do brenda i po mogućnosti se obrati na tablicu veličina brenda koji te zanima.

Za svaki outfit potrebna je drugačija vrsta grudnjaka

Grudnjaci za majice

Grudnjaci za majice su dizajnirani tako da se ne vide ispod odjeće. Imaju ravne šavove ili su bešavne, stvarajući glatku siluetu. Osnova ormara trebala bi biti dva grudnjaka za majice - jedan crni i jedan u nude boji, koji bi trebali podsjećati na nijansu tvoje kože. Oni će pokriti većinu tvojih potreba.

Savjet: Za nevidljivi efekt uvijek nosi grudnjak u boji kože ispod bijelog gornjeg topića. Bijeli grudnjak će se vidjeti kroz bijelu odjeću.

Grudnjaci bez naramenica

Grudnjak bez naramenica ili grudnjak s naramenicama koje se mogu skinuti definitivno ne bi trebao nedostajati iz tvog ormara. Najveći dio potpore za grudi pružaju donje žice i silikonski remen na unutarnjem perimetru grudnjaka. Investiraj u boje poput crne ili boje kože.

Push-up grudnjaci

Push-up grudnjaci podižu grudi, zbližavaju ih i vizualno povećavaju. Ojačani su ili posebnim jastučićima ili jastučićima koji se mogu ukloniti. Push-up grudnjak prikladan je izbor ako želiš postići zaobljeniji izgled i istaknuti dekolte, primjerice, u večernjoj haljini. Nosi ih ispod niskog dekoltea ili haljina s dubokim dekolteom.

 

Nepodloženi grudnjaci

Nepodloženi grudnjaci su vrlo udobni. Stupanj potpore ovisi o tome ima li grudnjak žicu, ali ona obično pruža samo malu potporu.

Posebno su popularni Bralette grudnjaci koji nisu podloženi i nemaju donju žicu. Volimo ih uglavnom u romantičnom čipkastom dizajnu, ali naći ćeš i pamuk, svilu ili druge ugodne materijale. Naglašavaju prirodan oblik grudi. Na primjer, možeš nositi crnu čipkastu bralettu ispod crne prozirne ili poluotkopčane košulje. Zatim možeš nositi one od pamuka za svakodnevni komfort ili putovanja. Posebno nam se sviđaju kultni grudnjaci Calvin Klein.

Prikazati više

Balkonet grudnjaci

Balconette grudnjaci idealni su za male ili srednje grudi. Ovaj kroj grudnjaka pruža veliku potporu, ima ravan izrez, koji naglašava gornju liniju prsa. Naramenice se obično postavljaju dalje jedna od druge. Često imaju naramenice koje se mogu skinuti pa su idealne za haljine ili topove bez naramenica ili za dublje izreze.

Sportski grudnjaci

Dobar sportski grudnjak minimalizira poskakivanje grudi tijekom fizičkih aktivnosti. Možeš birati između različitih razina potpore ovisno o treningu koji planiraš odraditi, na primjer grudnjak koji više podržava trčanje u odnosu na onaj s laganom potporom za vježbe niskog intenziteta poput joge.

Prikazati više

Zabavna činjenica: Jesi li znala da tvoja veličina grudnjaka ima svoje sestrinske veličine?

U slučaju da si pronašla grudnjak koji ti pristaje gotovo savršeno, a ipak osjećaš da bi još moglo doći do poboljšanja, isprobaj sestrinsku veličinu grudnjaka . Sestrinske veličine prema tvojoj trenutnoj veličini grudnjaka zamjenske su veličine u kojima veličina košarice ostaje ista iako se veličina pojasa i slovo košarice mijenjaju. Pronalaženje sestrinske veličine zahtijeva skup pomaka jedne veličine, u suprotnim smjerovima.

Primjer:

Isprobaj manju veličinu: ako je tvoja veličina 75C, možeš isprobati 70D koji ima kraći pojas i veće košarice.

Isprobaj veću veličinu: ako je tvoja veličina 75C, možeš isprobati 80B, koja ima duži pojas, ali manje košarice.

Možeš li oprati grudnjak u perilici?

Kako bi grudnjak trajao što dulje, potrebna je pravilna i nježna briga. Ručno pranje nakon tri do četiri nošenja s nježnim deterdžentom je ključno. U slučaju da imaš lijen dan i samo želiš svoj grudnjak baciti u perilicu zajedno s drugim rubljem, svakako upotrijebi mrežastu vrećicu i zakači za nju stražnji dio grudnjaka. Međutim, imaj na umu da se oblik grudnjaka može oštetiti zbog pritiska. Također se ne preporučuje stavljati grudnjake u sušilicu, već ih pusti da se osuše na zraku. Pobrini se da rotiraš svoje grudnjake kako bi produžila njihov vijek trajanja, a nemoj ih samo prati i ponovno nositi isti grudnjak jer se može rastegnuti i ne pružiti ti potrebnu potporu.