Trebate li novu košulju za vjenčanje, razgovor za posao ili za casual prilike? Trebali biste znati ne samo svoju veličinu, već i kojoj prilici košulja pristaje. Kako odabrati takvu košulju? Nastavite čitati!

Kako bismo Vam olakšali kupovinu, za Vas smo pripremili jasan vodič u kojem ćete pronaći kako postupiti pri određivanju veličine i na što se fokusirati pri odabiru košulje.

Osnovni krojevi muških košulja

Klasičan kroj za dodatnu udobnost

Klasični kroj, poznat i regular fit, je kroj košulje s naborima na leđima za dodatnu udobnost i sa dodatnom tkaninom u području trbuha. Ove su košulje bile popularne u prošlosti kada je nošenje košulje bez sakoa ili prsluka bilo potpuno neprihvatljivo. Danas su muške košulje klasičnog kroja popularne među muškarcima koji preferiraju udobnost i slobodu. Prikladne su i za muškarce punije figure.

Figura se ističe u uskom kroju

Za razliku od klasične košulje, slim fit košulje nemaju nabore i blago su pripijene na leđima. Zbog toga ove košulje lijepo pristaju uz tijelo, a da nisu preuske. Ovakav tip košulje prikladan je za muškarce vitke ili atletske građe. Za večernji, elegantni look košulju upotpunite Vaš izgled kravatom.

Prikazati više

Košulja koja prijanja direktno uz tijelo

Skinny fit ili super slim fit košulje popularne su među mladim muškarcima koji vole nositi košulje direktno na tijelu. Skinny fit kroj je jako sužen, posebno u području struka i idealan je za one vitke i vrlo vitke figure.

pruvodce

Kako izmjeriti Vašu veličinu košulje

Većina trgovaca određuje veličinu košulja prema opsegu ovratnika u centimetrima. Mjeri se s unutarnje strane od gumba do rupice. Ostale navedene mjere uključuju duljinu rukava, opseg prsa ili širinu struka.

Kako izmjeriti opseg vrata?

Uzmite metar i izmjerite ukupni obujam svog vrata ispod Adamove jabučice. Kako ovratnik ne bi bio pretijesan, malo olabavite traku i umetnite dva prsta s prednje strane između vrata i trake. Broj koji dobijete mjerenjem predstavlja vašu osnovnu veličinu ovratnika i veličinu Vaše košulje.

Kako izmjeriti opseg prsa?

Neke e-trgovine navode veličinu na temelju opsega prsa. Možete ga jednostavno izmjeriti krojačkim metrom na mjestu gdje su Vam prsa najšira. Prilikom mjerenja stojite ravno i ne uvlačite trbuh.

Kako izmjeriti opseg struka?

Izmjerite svoj struk točno iznad pupka na najužem dijelu struka. Tijekom mjerenja opustite se i ne zadržavajte dah.

Kako izmjeriti duljinu rukava?

Zamolite člana svog kućanstva da Vam pomogne ispravno izmjeriti duljinu rukava. Podignite cijelu ruku i savijte je pod kutom od 90 stupnjeva. Sada Vaš pomoćnik može izmjeriti prvi dio, od vrata do ramena. Zatim izmjerite duljinu od ramena do lakta, a zatim od lakta do kosti na šaci. Zbrojite sve mjere i dobit ćete broj u rasponu od 81 - 95 centimetara.

Koja je dužina prava?

Kod svečanih košulja bitno je da vam se ne zavrću iz hlača kada se lagano sagnete ili sjednete. Idealnu duljinu možete jednostavno izmjeriti. Pričvrstite prednji i stražnji dio i spojite ga na međunožju. Ako to ne možete, košulja je prekratka, ako vam je ostao dobar komad tkanine, predugačka je.

Što se tiče rukava, sa slobodno spuštenom rukom i otkopčanom manžetom, manžeta bi trebala završavati tamo gdje je početak palca. Ovako se neće dogoditi da Vam se majica zavrne iznad ručnog zgloba kada vam je ruka savijena.

Znakovi da Vam košulja sjajno pristaje 

U novoj košulji želite se osjećati kao u svojoj drugoj koži, stoga je važno odabrati pravu veličinu. Kako znati jeste li dobro odabrali?

- Možete udobno zakopčati sve gumbe bez da ostane previše tkanine na tijelu.

- Kada sjednete i rupice između gumba stvaraju sitne valove i otkrivaju Vašu kožu, znači da Vam je košulja premala.

- Znak da je košulja prevelika je ako tkanina visi preko pojasa, a rameni šavovi vise s ramena

 

Na što se treba fokusirati pri odabiru?

Džep na prsima kao pokazatelj formalnosti

Jedan od detalja koji se mogu pojaviti na košulji je džep na prsima. Ovdje se samo trebate sjetiti jednostavnog pravila – što košulja ima više džepova, to je manje prikladna za svečanu priliku. Odaberite košulju bez džepova za vjenčanje ili maturalni ples, jedan džep možete si priuštiti za razgovor za posao, a dva džepa bit će prikladna za večer provedenu s prijateljima u baru.

Prorez za dugmad prema vrsti košulje

Prorez za dugmad je okomita traka tkanine s rupicama za gumbe koja se nalazi u sredini košulje. Muške košulje imaju prorez na lijevoj strani, dok ženske košulje imaju prorez na desnoj strani. Postoji nekoliko vrsta proreza.

Standardni prorez jedan je od najčešćih. To možete zaključiti po tome što ima dodatni sloj tkanine našiven preko rupica za gumbe.

Također poznat kao francuski prorez, bešavni prorez je vrlo minimalističan, okrenut prema unutra i izglačan. Možete ga pronaći na poslovnim košuljama.

Prekriveni prorez ima dodatni presavijeni sloj tkanine koji prekriva gumbe. Koristi se na odijelima.

kosile

Pravi ovratnik može istaknuti Vaše lice

Klasični ovratnik jedna je od najsvestranijih vrsta ovratnika. Prikladan je ne samo za sveformalne prilike, već i za bilo koji tip lica. Možete ga nositi sa ili bez kravate. Ovratnik na kopčanje također je poznat kao "button-down" i ima gumbe na krajevima ovratnika koji ga pričvršćuju za košulju. Ovratnik na kopčanje nosi se bez kravate, idealno uz sportske jakne.

Košulja s „tail“ ovratnikom trebat će Vam samo za strogo formalna društvena događanja. Nosi se uz frak (kod odijevanja - bijela kravata) ili smoking (kod odijevanja - crna kravata) i uvijek uz leptir-mašnu.

Košulja s otvorenim ovratnikom ima elegantan dojam i ima otvorene revere koji su idealni za kravatu sa širokim čvorom. Pristaje svečanijim prilikama i vitkijim licima i figurama. A koji je ovratnik pravi za Vaše lice? Ako imate okruglo lice, birajte izdužene i uske ovratnike koji će izdužiti Vaše lice.

Širem licu prikladan je širi ovratnik (npr. otvoren) koji optički uravnotežuje Vaše lice.

Košulje s nižim ovratnikom izdužit će kratki vrat.

Naprotiv, za dugačak vrat odaberite viši ovratnik, koji Vam vizuelno skraćuje vrat.

Manžete se razlikuju po obliku i kopčanju

Klasična manžeta najtipičnija je vrsta manžete. Obično ima jedan ili dva gumba i pojavljuje se na svečanim ili casual košuljama prikladnim za svakodnevno nošenje. 

Francuska manžeta je dvostruko presavijena i nalazi se na vrlo formalnim košuljama poput onih koje se nose uz odijelo. Ima rupe s obje strane i stoga se zahtijeva nošenje dugmadi za manžetu.

Talijanska manžeta jednostavna je i s ušivenim gumbom i rupom. Savršen je izbor za     ljetna odijela.

Koktejl manžeta poznata je pod nekoliko naziva - James Bond, Casino ili Napolitan cuff. Svoju popularnost duguje Seanu Conneryju, koji ju je proslavio u popularnim filmovima o Bondu. Izrezana je i zakopčava se sa dva okrugla gumba.

Prikazati više