Bio pamuk: Za udobnost tijekom dana

Koji je prvi održivi materijal koji Vam padne na pamet? Za nas je to organski pamuk, koji je posljednjih godina vrlo popularan ne samo u malim trgovinama nego i kod velikih svjetskih brendova. Organski pamuk je prozračan, pa ako se želite osjećati izvrsno u užurbanim danima, ovo treba biti Vaš izbor. Štoviše, hipoalergen je pa ako ste skloni iritaciji kože, dajte ovom materijalu šansu. Organski pamuk se proizvodi bez upotrebe kemikalija, a sjeme nije genetski modificirano, stoga predstavlja elegantnu alternativu običnom pamuku.

 

Prikazati više

Lan: Savršena ljetna odjeća postoji

Lan jako dobro upija vlagu i brzo se suši. Također je termoregulirajući, što znači, ako ga nosite, znojit ćete se manje nego kada nosite pamuk ili viskozu. To ga čini našim omiljenim materijalomza proljetne i ljetne hlače i haljine. Jedina mana lana je što se lako gužva, ali to mu ne oduzima šarm i udobnost.Nošenje lana također ima svoje prednosti za prirodu. Proizvodnja lana koristi daleko manje vodene energije od proizvodnje pamuka.

Prikazati više

Lyocell: biorazgradivo čudo

Lyocell (ili inače Tencel) se često koristi za bluze, traper proizvode, donje rublje, sportsku odjeću i odjeću za bebe zbog svoje mekoće, glatkoće i male težine. No, glavni razlog zašto nam se sviđa je to što dobro upija vlagu te je istovremeno fleksibilan i prozračan. Savršen je za poslovni casual stil oblačenja. Lyocell je materijal na bazi celuloze proizveden od drvene pulpe (često od eukaliptusa, hrasta ili breze) pa je potpuno biorazgradiv. Za proizvodnju liocela koristi se gotovo 6 puta manje vode od viskoze, druge tkanine izrađene od celuloze.

Prikazati više

Konoplja: Izdržljivo čudo

Konoplja je 3 puta jača od pamuka, pa je odjeća od nje vrlo izdržljiva. Za razliku od nekih tkanina, konoplja pri svakom pranju omekšava, diše i dobro upija vlagu što je čini našim drugim favoritom ljeta. Tekstura konoplje je slična lanu. S ekološkog stajališta, konoplja je jedan od najodrživijih materijala jer brzo raste i za njenu proizvodnju troši se 4 puta manje vode od pamuka. Štoviše, konoplja prirodno smanjuje štetočine pa nema potrebe za dodatnim kemikalijama.

A što je s dodacima? Pluto, naravno!

Pluto se najčešće koristi za cipele i dodatke. Lagan je, izdržljiv i ljetnim cipelama daje moderan i jedinstven izgled. A što mislite o torbici ili novčaniku od pluta?

Ako želite saznati više o drugim tkaninama, pogledajte naš cjeloviti Vodič za materijale i pročitajte sve o materijalima i njihovim bonusima, utjecaju na okoliš te kako ih održavati.